English
 
 Home    O ECDL-u    ECDL ispitivači    Prednosti    FAQ    Kontakt    Reference
   ECDL program
   ECDL nastavni program
   Kako do ECDL-a
   Testiranje
   Novi korisnik
   Aktivacija naloga
   Online obuka
   Cene online obuke
   Zaboravljena lozinka
   Flash player 9
   Korisničko uputstvo
 
 
Vesti

ECDL sertifikati za nastavnike u osnovnim i srednjim školama

Na stručnom skupu u Privrednoj komori Srbije održanom 19. juna u prisustvu odgovornih predstavnika ministarstva prosvete, direktora osnovnih i srednjih škola, Informatičkog saveza Srbije, Centra za promociju nauke, predstavnika udruženja informatičke delatnosti PKS i PKB i zainteresovane stučne javnosti, prezentirani su: 
REZULTATI ISTRAŽIVANJA NA BAZI REALIZOVANOG
''PROJEKTA ONLAJN OBUKE I SERTIFIKACIJE NASTAVNIKA
PO EVROPSKIM STANDARDIMA ZA POZNAVANJE IKT''

"Poznato je da Evropska Unija svrstava korišćenje Informaciono komunikacionih tehnologija - IKT, među osam najvažnijih kompetencija za zaposlene u obrazovanju", naglasio je u uvodnom izlaganju gosp. Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja. Prema standardima za kompetencije nastavnika u Srbiji, zahteva se da nastavnik primenjuje IKT u planiranju, realizaciji, vrednovanju i inoviranju nastavnog procesa."Da bi nastavnik došao do nivoa da može primenjivati IKT u nastavi, neophodno je da stekne znanja i veštine u korišćenju računara i njegovih osnovnih programskih aplikacija".
 
Kao univerzalno merilo ovih kompetencija sve zemlje Evropske Unije pa i buduće članice, sprovode sertifikaciju po ECDL (European Computer Driving Licence) standardu, istakao je Đorđe Dukić, predsednik Informatičkog saveza Srbije i član Saveta Evrope za IKT, navodeći dalje da je nažalost sve do realizacije ovog projekta Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala iskustva primene ECDL standarda u obrazovanju. Zato su uloženi napori da se uz pomoć savremenih načina onlajn obuke i testiranja proveri efikasnost ovog sistema u 7 škola iz različitih krajeva Srbije i na bazi tog uzorka od 452 nastavnika i 1.808 položenih ispita sprovedu dalja istraživanja.
 
Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda dalo je značajnu podršku ovom projektu navodeći ogromni značaj koji će za privredu imati osnovna informatička obuka nastavnika. Nastavnici će kasnije preneti nova znanja našoj deci i time ih bolje pripremiti za savremene uslove poslovanja.
 
Prisutni direktori škola koji su učestvovali u projektu istakli su izuzetno pozitivna iskustva i veliko interesovanje nastavnika, koji su se masovno odazvali besplatnoj onlajn obuci i sertifikaciji. Kompletan projekat je realizovao ECDL Internet test centar EBC, čiji je direktor i autor projekta Vladan Stevanović prezentirao rezultate sprovedenog istraživanja.

ECDL sertifikati za nastavnike - projekat i rezultati istraživanja

Pogledajte slike sa ovog događaja.

 
 

Evropski sertifikati za nastavnike

EBC Internet test centar i ECDL regionalna kancelarija, izvršili su besplatnu onlajn obuku nastavnika u trajanju od 3 meseca. Po završenoj obuci, organizovali smo onlajn testiranja u svakoj školi, prilikom koga su nastavnici polagali po 4 ispita za sticanje ECDL sertifikata.

Nastavnici su polagali ispite iz 4 modula:

M3 Obrada teksta (Word 2010)
M4 Tabelarne kalkulacije (Excel 2010)
M6 Prezentacije (Power Point 2010)
M7 Internet i komunikacije (Outlook 2010 & I. E. 9)

Tokom testiranja po školama, nastavnici su položili ukupno 1.808 onlajn ispita. Sva četiri predviđena ispita uspešno je položilo 452 nastavnika i time stekli uslov za ECDL Start sertifikat. Škole obuhvaćene projektom (broj nastavnika po školama):

1.  ETŠ "Nikola Tesla" - Beograd (121)
2.  Ekonomsko trgovačka škola - Novi Pazar (76)
3.  Gimnazija "Stevan Sremac" - Niš (60)
4.  O.Š. "Banović Strahinja" - Beograd (73)
5.  O.Š. "Jovan Popović" - Kruševac (49)
6.  O.Š. "12. Decembar" - Sjenica (41)
7.  O.Š. "Jovan Popović" - Novi Sad (32)

Prilikom realizacije projekta izvršili smo istraživanje u vezi spremnosti nastavnika iz različitih područja Srbije da pohađaju onlajn obuku i sertifikuju svoje poznavanje IKT-a polaganjem onljan ispita. Rezultate ovog istraživanja prezentirali smo 19.06.2013. na Okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije.

Pogledajte slike sa testiranja nastavnika i uručenja sertifikata.

Priznanje "Društva za informatiku Srbije - DIS"

Društvo za informatiku Srbije na osnovu odluke članova žirija od 02.04.2013. dodelilo je pohvalu za razvijenu i primenjenu informatičku uslugu onlajn servisu "Internet test centar", autora Vladana Stevanovića.

Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja održanoj 19.04.2013. godine u Skupštini grada Beograda, nagrade je uručio predsednik DIS-a, gospodin Nikola Marković.

Pogledajte slike sa ovog događaja.

  Promocija knjiga "Kompjuterska vozačka dozvola" i novog softvera za onlajn sertifikaciju po ECDL standardima

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda u saradnji sa udruženjem "e-Razvoj" i "JISA", organizovali su poslovno stručni skup na temu: "Evropski standardi u funkciji razvoja informatičkog društva Srbije", dana 22.02.2013.

U uvodnom izlaganju, državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr. Radivoje Mitrović, istakao je neophodnost pokretanja strateških projekata uvođenja evropskih standarda poznavanja informaciono komunikacionih tehnologija u obrazovni sistem i podizanje kompetencija nastavnika na viši nivo u skladu sa zahtevima društva u kome živimo.

Predsednik Jedinstvenog informatičkog saveza, g-din. Đorđe Dukić je navodeći primere iz okruženja istakao činjenicu da Srbija do sada nije koristila donacije iz EU fondova kada je u pitanju obuka nastavnika ili stanovništva za poznavanje IKT. Sve aktivnosti urađene su sopstvenim sredstvima i domaćim donacijama, što nikako nije moglo biti dovoljno ni za 10% realnih potreba prosvete.

Na skupu je izvršena promocija novog kompleta knjiga "Kompjuterska vozačka dozvola" izdavačke kuće "Službeni glasnik", za pripremu ECDL ispita, autora Vladana Stevanovića. Predstavljena je i nova online platforme za obuku i testiranje po ECDL standardima. Svi posetioci skupa su dobili besplatnu onlajn obuku po ECDL nastavnom programu.

Pogledajte slike sa skupa.

ECDL Experti u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije

Zaposleni u IT grupi Centra za podršku ''Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije'', su u periodu od jula 2012 do februara 2013. pohađali ECDL obuku iz naprednih kurseva za module 3, 4, 5 i 6.
Uspešnim polaganjem odgovarajućih ispita dobili su ECDL Advanced sertifikate. Kako su na ispitima pokazali izvanredne rezultate, svi kandidati su dobili i sertifikate ECDL Expert ovlašćeni ispitivač, i time dostigli najviši nivo ECDL sertifikacije.

Grupa za IT Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuće inicijativu da se osnovni ECDL kurs uvrsti u obavezni deo stručnog osposobljavanja zaposlenih za rad na računaru u Agenciji za lekove.

Pogledajte slike sa ovog događaja

Novi komplet knjiga za obuku po ECDL nastavnom programu

Preporučujemo vam naše novo kompletno izdanje od 6 knjiga kojim je obuhvaćena obuka za svih 7 modula po ECDL nastavnom programu Syllabus 5.0 i odnosi se na Microsoft Windows 7 i Microsoft Office 2010 paket programa. Ovo izdanje je jedinstveno po tome što su knjige potpuno kompatibilne i terminološki usklađene sa ECDL onlajn sadržajima. Knjige su pisane jednostavnim, razumljivim jezikom, bogato ilustrovane u boji, sa brojnim primerima, tako da ćete brzo i lako ovladati novim veštinama. Namenjene su kandidatima koji se pripremaju za polaganje ispita za sticanje ECDL sertifikata, a takođe i svima onima koji žele da steknu nova znanja i dobiju veće samopouzdanje u svakodnevnom korišćenju računara na poslu, u kući, u školi ili na fakultetu. Knjige je izdala izdavačka kuća Službeni glasnik.

Knjige su odobreno nastavno sredstvo za pripremu ECDL ispita od strane JISA - Jedinstveni Informatički Savez Srbije, nacionalnog nosioca ECDL licence.

Knjige možete poručiti ovde.

Smart e-Government

Na konferenciji Smart e-Government 2012 koja je održana 14. i 15. Novembra u Sava Centru u organizaciji ASIT- a (Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije) su prikazana vodeća tehnička dostignuća iz oblasti elektronskog identiteta i servisa e-Uprave. Sledeći najnovije svetske trendove, na konferenciji su prikazane prezentacije vodećih domaćih i stranih kompanija u oblasti savremenih tehnologija za realizaciju javnih elektronskih servisa.

EBC Internet test centar na pomenutoj konferenciji je prikazao svoja najnovija rešenja u oblasti e-learning-a i online testiranja po ECDL standardima.

Pogledajte slike sa ovog događaja.


 

Šesta regionalna ECDL konferencija Miločer 2012.

U Miločeru je od 30.09. do 6.10.2012.godine održan XIX festival informatičkih dostignuća INFOFEST 2012. U okviru INFOFEST-a održana je i VI regionalna ECDL konferencija na kojoj su predstavnici nacionalnih nosioca licence iz zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici ECDL fondacije iz Dablina analizirali rezultate iz prethodnih godinu dana i doneli smernice za dalji razvoj ECDL-a u narednom periodu.

Na štandu kompanije Čikom, našeg partnera za Crnu Goru, omogućili smo besplatno online testiranje za sve posetioce konferencije.

Pogledajte slike sa ovog događaja.


 
  ECDL u Poreskoj upravi Srbije

Poreska uprava Srbije je postala ovlašćeni ECDL test centar i time je otpočela sa uvođenjem evropskih standarda u obuci svojih radnika, za poznavanje rada na računaru. Dana 25.05.2011. predstavnici JISA, uručili su sertifikate Reginalnim test centrima Poreske uprave, kao i njihovim ovlašćenim ECDL ispitivačima.

Na nedavno održanom ICT skupu
''Infotech 2011,'' projekat obuke i sertifikacije zaposlenih u Poreskoj upravi, prezentirao je, načelnik odeljenja za informacioni sistem i računarsku podršku Regionalnog centra Beograd i koordinator za ECDL obuku u Poreskoj upravi, dipl. ing. Aleksandar Milovanović.
 

Prva testiranja su uspešno izvršena u Regionalnom centru Kragujevac, 13. juna 2011.

Pogledajte slike sa ovog događaja.


  
PROVERITE SPOSOBNOSTI ZAPOSLENIH DA KORISTE RAČUNARE

Kompanija EBC, u skladu sa zahtevima Digitalne agende Evrope, otvorila je potpuno novu i jedinstvenu ponudu za Vas.

Internet metodom, dobićete veoma jasnu sliku stvarnog stanja obučenosti, što će Vam determinisati sve druge korake u cilju postizanja bolje radne efikasnosti i pozicije Vaše kompanije na tržištu, koje iz dana u dan postaje sve konkurentnije. Dobićete i niz važnih dodatnih efekata:
 1. Obzirom da je danas većina zaposlenih u Evropi i svetu, pa i kod nas, samo delimično kroz specijalizovane kurseve pojedinih aplikacija dobijala ovu edukaciju (ili samostalno sticala svoja informatička znanja), to će naša provera biti i svojevrsni test njihovih želja, ka unapređenju svoga rada, a time i lojalnosti kompaniji, spremnosti za buduće poslovne zahteve, radnih afiniteta i sl.  
   
 2. Dobićete realnu, brzu i jasnu sliku mogućnosti zaposlenih da koriste osnovne računarske aplikacije (Windows, Office, Internet), što će Vam biti od izuzetne koristiti i za eventualnu bolju preraspodelu poslova u kompaniji u skladu sa njihovim afinitetima.  
   
 3. Sama najava testiranja deluje izuzetno stimulativno na zaposlene, podstiče želju za dopunskim učenjem, ubrzava rad i povećava produktivnost za bar 15%.  
   
 4. Sa zaista minimalnim ulaganjima dobićete mnogo brže obavljanje svakodnevnih radnih zadataka na računarima, zadovoljnije klijente i naravno još bolju poziciju na tržištu.
Naš test je zanimljiv, interesantan, takmičarski... traje svega 45 minuta i polaže se bez napuštanja radnog mesta! Izrađen je u skladu sa najznačajnijim evropskim standardom za ove namene: ECDL - European Computer Driving Licence!

Nemojte se zavaravati da ste specifičnom obukom za pojedine poslovne zadatke obezbedili i digitalnu pismenost zaposlenih. Iskoristite prednosti naše jeftine i brze kontrole, kao preventivni lekarski pregled stvarne spremnosti za savremene uslove informatičkog poslovanja. Proverite beneficije koje nam donose evropski standardi i poboljšajte radnu efikasnost.

Za sve dodatne informacije obratite se našem korisničkom servisu:

011 328 4719
office@ecdltest.rs

ECDL u Centru za stručno usavršavanje u Kruševcu

Novootvoreni Centar za stručno usavršavanje u Kruševcu, održao je 18.09.2010. akreditovani seminar "Obrazovanje na prvom mestu." Seminaru su prisustvovali prosvetni radnici i autori akreditovanih seminara iz Kruševca, Niša, Čačka i okolnih gradova.

Kako je ideja direktora centra, Dejana Stevanovića, da postane i ovlašćeni ECDL test centar, održana je i prezentacija ECDL programa. U toku trajanja seminara EBC je održao ECDL on-line work shop i tom prilikom su svi registrovani posetioci seminara, dobili besplatnu on-line obuku za svih 7 modula u trajanju od 2 meseca.

Pogledajte slike sa ovog događaja.

Dodela ECDL sertifikata povodom manifestacije "e-Skills Week"
 

 
U sklopu manifestacija u evropskoj nedelji informatičke pismenosti, pod nazivom e-Skills Week, na našem ECDL Internet test centru, oko 1.000 kandidata je položilo ispite i steklo pravo da dobije ECDL sertifikat. Dodele sertifikata su izvršene u Beogradu, Nišu, Šapcu i drugim mestima gde su se održavala ECDL testiranja.

Najsvečanije je bilo u Beogradu u Udruženju novinara Srbije, gde je sertifikate uručila Jasna Matić, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo, u prisustvu predsednika Udruženja novinara Srbije, g-đe Ljiljane Smajlović i predsednika JISA, g-dina Đorđa Dukića.
 
 

e-Skills Week
 

U periodu od 1-5. marta 2010.god. pod pokroviteljstvom Evropske Unije, Evropske Komisije, Evropske ICT skupštine (CEPIS), najznačajnijih ICT kompanija i drugih organizacija, održano je istovremeno na hiljade manifestacija u zemljama EU, pod zajedničkim nazivom "e-Skills Week"!

 
EBC se priključio akciji koju je organizovao Jedinstveni informatički savez Srbije, na taj način što je omogućio besplatno on-line polaganje ispita u test centrima širom Srbije i Crne Gore. Ispiti su organizovani u ovlašćenim ECDL test centrima koji koriste naš on-line sistem testiranja i na drugim lokacijama koje ispunjavaju ECDL standarde i imaju mogućnost korišćenja on-line testiranja. Tokom ove manifestacije održano je oko 5.000 ispita na 28 lokacija u 15 test centara.

Cilj ove zajedničke manifestacije sa zemljama Evropske Unije je podizanje informatičke pismenosti nacije.

Infofest 2009, Budva, 27.09 – 03.10.2009.
 
U prelepom ambijentu renoviranog hotela Avala u Budvi, održan je 16-ti po redu Festival informatičkih dostignuća INFOFEST 2009. Uz tradicionalno odličnu organizaciju skupa, kvalitetna predavanja i kompanijske prezentacije, ovoga puta posetioci skupa su mogli i da provere svoje poznavanje Informacionih tehnologija. INFOFEST, JISA, Čikom i EBC internet test centar, kao ekskluzivnu povoljnost za sve učesnike skupa obezbedili su besplatnu interaktivnu proveru znanja i verifikaciju poznavanja rada na računaru po ECDL standardu, uz mogućnost polaganja ispita na samom skupu i dobijanje sertifikata.
 
Vladan Stevanović, direktor Internet test centra EBC, održao je predavanje na temu značaja digitalne pismenosti, i prezentirao mogućnosti softvera za on-line učenje i testiranje na daljinu po ECDL standardu.
  
Veliko interesovanje za naš sistem on-line obuke i testiranja na Infofestu pokazali su predstavnici Ministarstva obrazovanja Crne Gore, Ministarstva za IT, predstavnici privrede u Crnoj Gori, kao i brojni posetioci skupa. Svi oni su podržali uvođenje ECDL programa u sve strukture društva sa ciljem podizanja informatičke pismenosti građana. Takođe, svi posetioci skupa su mogli praktično da se uvere i sami prepoznaju benefite on-line učenja i testiranja, sa ciljem da ga uvrste u svoje buduće projekte.
 

Arhiv info 2009, Zlatibor, 15 - 18.09.2009.
 
Na naučno stručnom skupu Arhiv info 2009, na temu "Primena informatičkih tehnologija u oblasti arhiviranja i upravljanja dokumentima i podacima - Aktuelni trendovi" održanom na Zlatiboru od 15 do 18. septembra JISA i ECDL Internet test centar EBC, poklonili su 3 kompletne ECDL sertifikacije (Indeks, on-line obuka i polaganje ispita), kao i besplatne on-line obuke za sve posetioce skupa, koji su posetili naš štand.


  

14. KONGRES JISA DICG, Herceg Novi, 7-13. juni 2009.
 
EBC je i ove godine imao izuzetno zapažen nastup na Kongresu Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije i Društva za informatiku Crne Gore, koji se tradicionalno održava u Herceg Novom.
 
Predsedavajući sesije o e-učenju i izvršni direktor EBC-a, Vladan Stevanović, je učesnicima skupa prezentirao naše poslovne rezultate u prethodnoj godini, aktuelna kretanja, nove razvojne projekte, kao i promene u strategiji poslovanja. Tom prilikom je najavio lansiranje sistema za obuku i sertifikaciju po novom ECDL nastavnom programu Syllabus 5 i novih on-line servisa na EBC ATS platformi. 
 
Prvog dana, po podne, je održan i EBC workshop, na kome su posetioci upoznati sa mogućnostima našeg on-line sistema i svi su imali priliku da uživo da rade na njemu. 
 
EBC je na kongresu JISA DICG obezbedio besplatan trening i polaganje ispita za sticanje ECDL sertifikata svim zainteresovanim posetiocima skupa. Posebno interesovanje za naš sistem pokazali su predstavnici Tehničkog fakulteta iz Čačka, predstavnici Ministarstva obrazovanja Crne Gore i predstavnici iz obrazovnog sistema Slovenije.

 
Iskoristili smo priliku da posetimo i međunarodnu IT konferenciju SEFICT 2009. koja je održana 10. juna u Dubrovniku.
 

Sertifikat kvaliteta Evropske ekonomske komore za trgovinu i industriju iz Brisela
 
28. maja 2009. godine, dobili smo sertifikat Evropske ekonomske komore sa sedištem u Briselu.
 
Ovim se potvrđuje da je sertifikacioni savet Evropske ekonomske komore za trgovinu i industriju izdao sertifikat EBC test centru u skladu sa evropskim standardom kvaliteta, koji se odnosi na naše odlično rešenje za Internet testiranje i učenje.
 
Prema tome, kompanija EBC je zaslužila pravo da koristi EUSS (European Service Standard EUSS Excellency in Quality) registrovan pečat sertifikovanog kvaliteta.
 
Ovo je izuzetno priznanje za naš dosadašnji rad i razvoj rešenja za on-line učenje i testiranje. Takođe je i veliki motiv za naše buduće projekte usmerene ka zemljama članicama EU.

 

ECDL on-line testiranje u Hemofarmu, Vršac

 
 
 
U Hemofarmu je 21. aprila 2009. počelo on-line testiranje prve grupe polaznika za dobijanje ECDL sertifikata.
Kandidati koji su prethodno 2 meseca pohađali našu on-line obuku, polagali su po dva ispita u istom danu.
Tom prilikom je izvršena i praktična obuka ovlašćenih ispitivača Hemofarma za korišćenje našeg ATS sistema za testiranje polaznika.

 
 

ECDL Internet obuka za sve škole Srbije
  
U Skupštini grada Beograda, 27.03.2009. održan je prvi Donatorski skup u okviru akcije e-dukacij@ sa ciljem ulaganja u informatičko obrazovanje i razvoj društva.
 
Na skupu, kome su prisustvovali predstavnici kompanija koje su se uključile u akciju i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, prisutnima su se obratili gospodin Branko Radujko, generalni direktor Telekoma, gospodin Žarko Obradović, ministar prosvete i gospođa Jasna Matić, ministarka telekomunikacija i informacionog društva. Oni su istakli značaj korišćenja računara u školama, ističući obrazovanje kao osnovni faktor razvoja društva, za podizanje produktivnosti i prevazilaženje finansijske krize.
 
Akciju e-dukacij@ su pokrenuli Telekom Srbija i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i uz posebno pokroviteljstvo predsednika Republike Srbije Borisa Tadića.
 
Sa ciljem da pomognu školama da unaprede i osavremene obrazovne procese akciji su se pridružili Informatički savez Srbije – JISA, ECDL kao i EBC Internet test centar, koji svim školama poklanja informatičku obuku putem Interneta po evropskim i svetskim standarima.

SMART E-GOVERNMENT 2008.
 
Četvrta međunarodna konferencija i izložba SMART E-GOVERNMENT 2008, Elektronski identitet i e-government servisi održana je 16. i 17. decembra, 2008. godine u Hotelu Continental, u Beogradu.
 
Na konferenciji su prikazana vodeća tehnička dostignuća u oblastima elektronske uprave i zaštite elektronskog identiteta. Organizator konferencije je Asocijacija za računarstvo, informatiku, telekomunikacije i nove medije Srbije, ASIT, u saradnji sa resornim ministarstvima Republike Srbije, Narodnom bankom Srbije, Privrednom komorom Srbije i profesionalcima iz oblasti primene IT tehnologija u javnom i privatnom sektoru.
 
EBC test centar je predstavio softver za on-line učenje i sertifikaciju po ECDL standarima, sertifikovan od strane ECDL-Foundation Dublin.


 
Regionalna konferencija o informatičkoj pismenosti
4-6.oktobar 2008. Bled, Slovenija 
 
Pokrovitelj konferencije: predsednik Slovenije, gosp. Dr. Danilo Turk. Organizatori konferencije: predstavnici profesionalnih informatičkih udruženja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Portugalije, Austrije i BIH.

Na tradicionalnoj godišnjoj regionalnoj konferenciji o informatičkoj pismenosti uz prisustvo predstavnika slovenačke vlade i ovlašćenih ECDL test centara u regionu, prezentirana su najnovija ostvarenja, istorijat i trenutne aktivnosti svih zemalja učesnica.
 
U uvodnom izlaganju predstavnika ECDL-F, Dablin, Piotr Mrozinski - Regional Development Executive i Julian Seymour - Business Operations Manager, su predstavili plan Evropske komisije pod nazivom i2010 kojim se predviđa da u narednom periodu 20 miliona građana Evropske unije prođe obuku i stekne sertifikat znanja rada na kompjuterima, kako bi mogli da ostanu na svojim radnim mestima. Predsednik JISA, g-din Đorđe Dukić, predstavio je rezultate rada ECDL kancelarije u Srbiji kao i planove za narednu godinu.

Prezentaciju domaćeg rešenja za učenje i sertifikaciju po ECDL standardima na Internetu izvršio je Vladan Stevanović, direktor EBC test centra, koji je jedini sertifikovani ATES vendor za područje Srbije i Crne Gore. Predstavnici zemalja u regionu pokazali su veliko interesovanje za naš ATES sistem.
 

KONGRES JISA DICG, Herceg Novi 9-15. juni 2008.
Prvog dana kongresa izvršena je praktična prezentacija ECDL Internet test centra, na kojoj je veliki broj zainteresovanih mogao da isproba i uživo se uveri u sve prednosti našeg web servisa. Posebno interesovanje su pokazali predstavnici zemalja bivše Jugoslavije.
EBC je na kongresu JISA DICG obezbedio besplatan trening i polaganje ispita za sticanje ECDL sertifikata svim zainteresovanim posetiocima skupa. Interesovanje je premašilo naša očekivanja, tako da se na našem štandu tražilo mesto više. U odličnoj atmosferi hotela Plaža održano je preko 50 ispita, a našem ovlašćenom ispitivaču je ostalo malo vremena da uživa u slobodnim aktivnostima na plažama Herceg Novog.
Pogledajte slike sa ovog događaja.

INFOTECH Vrnjačka Banja 02-05. juni 2008.
Na naučno stručnom skupu Infotech 2008 EBC Internet test centar je prezentirao sistem za on-line učenje i testiranje po ECDL standardima. Svi posetioci skupa su mogli na našem štandu da uživo isprobaju naš sistem učenja na daljinu i uvere se u sve njegove prednosti.
Oni koji su imali najviše sreće dobili su indekse, besplatne on-line kurseve i polaganje ispita za sticanje ECDL sertifikata.

Pogledajte slike sa ovog događaja.

Prva regionalna konferencija o informatičkoj pismenosti, Opatija (21. – 23. septembar)
U Opatiji su se sastali predstavnici udruženja i ovlašćenih Test centara kako bi zajedničkim radom doprineli povećanju kompjuterske pismenosti građana, poboljšanju kvaliteta edukacije i testiranja, kao i stvaranju jakog osnova za brz prelazak Regije u informatičko društvo. Značajnu podršku i smernice za dalji rad učesnicima konferencije u uvodnoj reči dao je g. Damien O'Sullivan, izvršni direktor ECDL Fondacije.
Na konferenciji je prezentirano rešenje EBC Internet test centra za on-line obuku i testiranje po ECDL standardima, koje je pobudilo veliko interesovanje predstavnika zemalja bivše Jugoslavije.

XII Kongres JISA - Herceg Novi
Kongres JISA u Herceg Novom (5. – 10. juni 2007) je bio lepa prilika za sumiranje i analizu dosadašnjih rezultata u primeni ECDL standarda u Srbiji i postavljanje novih smernica za dalji razvoj. Predstavnici kompanije Telekom Srbija a.d. su prezentirali rezultate obuke i testiranja svojih radnika korišćenjem Internet test centra.
Na zadovoljstvo svojih korisnika, EBC Internet test centar je predstavio novu verziju ECDL on-line obuke, dopunjenu teorijskim objašnjenjima.

ECDL u zdravstvu
Ministarstvo zdravlja i Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj su prepoznali prave vrednosti obuke i sertifikacije po ECDL standardima i uključile ih u projekat: "Razvoj zdravstvenog informacionog sistema za osnovne zdravstvene i farmaceutske usluge u Srbiji". Zdravstveni centar "Južni Banat" u Pančevu, je prvi u Srbiji koji obučava i sertifikuje svoje kadrove po ECDL programu i na taj način se pridružuje ogromnoj porodici korisnika ECDL standarda u zdravstvenim institucijama Evrope i sveta.
ECDL obuka je izvršena u toku aprila i maja meseca u centru za obuku opremljenom po najvišim standardima i uz korišćenje nove metodologije intenzivne, interaktivne obuke. Po završenoj obuci kandidati su sa velikim uspehom polagali ispite za sticanje odgovarajućih ECDL sertifikata.

Diskobolos 2006
je dobio najprestižnije domaće ICT priznanje, Diskobolos, za projekat "ECDL Internet test centar", kao najbolji projekat u Srbiji u oblasti obrazovanja.
Za Diskobolos 2006, izborom stručnog žirija, kvalifikovalo se u uži krug 67 domaćih ostvarenja i 8 inostranih partnera.
Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja Diskobolos 2006, održanoj 20. decembra u beogradskom hotelu Interkontinental, nagradu je uručio Dr Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije.

JISA Diskobolos 2006, Beograd hotel Interkontinental, 20.decembar.
Održana je ceremonija dodele priznanja Diskobolos 2006, za najbolja ostvarenja u oblasti Informaciono komunikacionih tehnologija.
U uvodnom izlaganju, predsednik JISA, Đorđe Dukić, istakao je ovu godinu kao jednu od najvažnijih za informatičku istoriju Srbije. Vlada je usvojila dugo očekivanu Strategiju razvoja infromacionog društva u kojoj se između ostalog insistira na hitnom informatičkom opismenjavanju naših građana po uzoru na ECDL standarde, koje su proklamovali UN i EU.

ECDL on-line obuka u Privrednoj komori Beograda
Privredna komora Beograda, kao ECDL partner centar pokrenula je projekat ECDL on-line obuke za svoje zaposlene.
Početkom decembra, održana je obuka zaposlenih u PKB za korišćenje ECDL Internet test centra za on-line pripremu.

Jugoimport SDPR
Početkom septembra realizovana je obuka Ovlašćenih ECDL ispitivača, test centra Jugoimport SDPR. Direktor računskog centra, g-din Slobodan Krstić je uspešno demonstrirao sistem rada test centra, koji ispunjava najstrožije standarde propisane od strane ECDL-F.
Sertifikacija test centra je izvršena 15. decembra, a tom prilikom su uručeni i sertifikati ovlašćenim ispitivačima.
Izvršena je prezentacija rada ECDL Internet test centra i dogovorena je poslovna saradnja sa novoosnovanim Test centrom kompanije Jugoimport SDPR.

Svečano uručenje sertifikata u Ministarstvu za međunarodne ekonomske odnose, 28. jun. 2006.
Gen. sekretar JISA g-din. Đorđe Dukić uručio je sertifikate prvoj grupi kandidata. Projekat je vodio ovlašćeni ECDL tester Rade Stojić, rukovodilac računskog centra Ministarstva.

Obuka i konsalting u novoformiranim ECDL Test centrima
U junu i julu mesecu izvršili smo obuke ovlašćenih testera u sledećim Test centrima:
 • Telekom Srbija a.d.
 • Privredna komora Beograd
 • Privredna komora Sombor
 • Europos

Prezentacija ECDL Internet test centra na prvoj konferenciji testnih centara, Beograd, Narodna biblioteka 26.01.2006.
Konferencijom je predsedavao Gen. sekretar JISA SCG, Đorđe Dukić. Specijalni gost konferencije bio je Frank Mockler, Qulity Assurance Manager, ECDL Foundation iz Dablina, koji je izvršio godišnju proveru rada testnih centara.

ECDL testiranje u Republičkoj agenciji za razvoj MSPP
U toku oktobra i novembra meseca 2005-e, uspešno je izvršeno testiranje zaposlenih u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva. Svečano uručenje sertifikata izvršeno je na sajmu malih i srednjih preduzeća - Biznis baza 2005. U ime zaposlenih sertifikate je primila Mirjana Jovanović, direktor Republičke agencije za razvoj MSPP.
Takođe, na gore pomenutom skupu održana je i prezentacija "IT u malim i srednjim preduzećima i ECDL program".

 
   Vesti